torstai 26. helmikuuta 2015

Seinien paikkoja pohtiessa -toimiva talo, kuinka se tehdään?

Siinäpä se. Kuinka ihmeessä suunnitella talo niin, että siitä saa riittävän tilavan ja toimivan. Mielessä kun pyörii jatkuvasti skenaario siitä, että talon valmistuttua tuumaillaan, että jotain meni pahasti pieleen, jotain ei ymmärretty huomioida lainkaan tai jokin huone ei vaan toimi.

Meillä suunnitelma talosta on ollut jonkinlaisena mielessä jo pitkään, koska rakentamisesta on haaveiltu tosiaan jo kauan. Suurena etuna koen, että olemme ehtineet jo olla omakotitaloasujia jokusen vuoden. Tässä on kuitenkin ehtinyt jo huomata ja huomioida monenlaisia asioita asumisen toimivuudesta. Lapsen syntymä muutti ja mukautti tarpeita uuteen uskoon ja jos perhe vielä tulevaisuudessa kasvaa, osaamme varmasti tässä kohti huomioida jonkin verran paremmin lapsiperheen asumiselle asetettuja tarpeita ja haasteita. Monet ystävämme ovat myös rakentaneet lähivuosien aikana, joten myös heidän kodeistaan on löytynyt hyviä ideoita ja vinkkejä oman suunnittelun tueksi. Meillä on kirkkaana mielessä kuitenkin yksi asia -me rakennamme itsellemme emmekä muille! Vinkit ja neuvot varsinkin rakennustekniikkaan liittyen ovat kullanarvoisia, mutta me itse määrittelemme, mitä meidän perheemme tarvitsee ja mitä asioita me asumisessa ja kodissamme arvostamme. Tietty jääräpäisyys on tässä kohtaa kerrankin ihan hyväksi. ;)

Tulevasta yksikerroksisesta kodistamme tulee löytymään todennäköisimmin kolme makuuhuonetta. Yksi alkuun vieraskäyttöön ja myöhemmin makuuhuoneeksi jos joskus sellainen tarve on. Keittiö ja olohuone sijoittuvat yhteen avonaiseen tilaan, joissa yhdistävänä elementtinä on vanhan ajan perinneuuni (leivinuuni, takka ja puuhella). Tulisijan haluaisimme siis kokonaisuudessaan muurauttaa muurarilla, mutta tämä jäänee kustannuskysymykseksi. Valmisuunit saattavat olla hieman edullisempia, mutta katsotaan, minkälaisia tarjouksia muurareilta saadaan. Tietenkin sen muurarin löytäminenkin on hieman haastavampi juttu, kun muurauksessa täytyy olla hieman tavallista enemmän luovuutta mukana.

Kodinhoitohuone on myös meille tärkeä juttu, sekä riittävät säilytystilat vaatteille ja muille tavaroille. Paino tässä kohtaa menee kuitenkin sanalle riittävät, sillä inhoan yli kaiken kaikkea ylimääräistä ja turhaa tavaraa ja sitähän kertyy, jos tilaa on liikaa.. Ja sitten se sauna.. Me ollaan kovia saunomaan, eikä tuo jälkikasvu näytä sille, että suunta muuttuisi mihinkään. Aiemmin meille oli selvä juttu, että puukiuas sen olla pitää. Hylkäsimme kuitenkin tuon ajatuksen ja päädyimme sittenkin sähkökiukaaseen. Koska tulemme asumaan sen verran syrjässä, että lasta täytyy kuljetella kavereille ja harrastuksiin, on sähkökiuas tässä elämänvaiheessa varmasti helpompi juttu. Pihalle laitetaan sitten jossain vaiheessa ulkosauna, jossa voi viikonloppuisin rauhassa ajan kanssa lämmitellä puukiuasta.

Lisäksi suunnitelmissa on myös isompi ulkoeteinen, siis sellainen mitä ennen vanhaan useissa taloissa oli. Eipähän kulje roskat ja vesi kengissä eteiseen saakka, ja on sitten myös tilaa säilyttää esimerkiksi lastenrattaita sisätiloissa.

Tältä pohjalta lähdimme penkomaan valmiita pohjakuvia. Kun sellainen suurinpiirtein sinnepäin oleva malli löytyi, kynä sauhuamaan ja muutoksia tekemään. Talon ulkonäkö on myös tietenkin tärkeä asia, ja sen pitää olla sellainen että se paitsi miellyttää itseä, mutta myös maisemoituu tontin kanssa kauniisti. Meidän toiveiden mukainen malli löytyi Kontion esitteestä. :)

Nyt sitten tosiaan odotellaan tarjouksia talovalmistajilta ja katsotaan mihin päädytään. Ainakin Kontiolla on oltava tilaus sisällä viimeistään kahden kuukauden kuluttua, mikäli syksyllä meinataan paketti tontille saada.

Miten teillä? Mihin olet tyytyväinen, mitä muuttaisit?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti