tiistai 28. huhtikuuta 2015

Kaiken A on B eli budjetti

Suomalainen luonne on mikä on, senhän te kaikki tiedätte. Siksi mekään emme halua sen suuremmin puhua blogissa tai muutenkaan summista, joita rakentamiseen tulemme käyttämään. Koska budjetti on kuitenkin hyvin pitkälle rakentamista määrittelevä asia, muutama sananen kustannusarviosta.Rakentaminen ei ole halpaa. Sen tietävät varmasti kaikki ne, jotka ovat projektin toteuttaneet tai ovat sitä suunnittelemassa. Tonnit ja kymppitonnit katoavat yksi toisensa perään varsinkin rakentamisen alkuvaiheessa, jopa silloin kun tontilla ei vielä ole tapahtunut käytännössä yhtään mitään. On liittymämaksuja, lämmitystä, sähköä ja putkitöitä, asioita joita tavan rakentaja ei ylipäätään pysty itse tekemään ellei nyt sitten satu olemaan koulutusta ja lupia toteuttaa ko. työtä.

Me olemme tehneet melko tarkan rakentamisen kustannusarvion, jopa pankissa sitä ihan kiiteltiin. Selailimme aluksi aikamme internetiä, josta löysimme muutaman sopivan kustannusarviomallin ja niistä sitten kasailtiin itsellemme oma pohja. Meillä työtä helpotti jonkin verran se, että Kontion talopakettiin tulee mukaan paljon tavaraa, kuten ovet, ikkunat, listat, ym., eli materiaali ja sen menekki on itse talossa jo pitkälle laskettu.

LVIS-materiaali ja työt kilpailutettiin ja vaikka kaikesta ei vielä toimittajaa ole valittu, saimme kustannusarvioon riittävät summat, samoin keittiö- ja kiintokalusteiden osalta. Laattojen ja lattiamateriaalien, sekä muihin pintatöihin liittyvien materiaalien kustannukset laskimme itse keskiarvohinnoilla.

Kodinkoneet, terassit ja piharakenteisiin liittyvät kustannukset täytyy tietenkin muistaa, siihen päälle valvonta-, suunnittelu-, liittymämaksut, vakuutukset, palkat, palkkiot, koneiden vuokrat ja verot. Lopuksi arvioon lisättiin jonkin verran "rautakauppavaraa", sillä sitä pientä tavaraa, ruuvia ja naulaa tulee varmasti kulumaan.  Pohdimme myös tarkkaan, mitä rakennetaan velkarahalla ja mitä toteutetaan omavaraisesti.

Vastaava mestari tarkisti lopuksi laskelman ja antoi meille vapautuksen suuremmilta unohduksilta. Job well done!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti