maanantai 27. huhtikuuta 2015

Talon paikkaa merkkaamassa

Talon paikan sijoittelu on tuottanut meille tähän mennessä suurimman pohdinnan aiheen. Kaavan ulkopuolelle rakennettaessa talon sijoittuminen voi periaatteessa olla kuinka päin vain, ja alkuun ajateltiin, että helppohan se tontille on tökätä..

Vaikka tontti onkin melko suuri (5 100m2), on kahdelle sivulle tulossa naapureita. Siksi tietenkin on hyvä, että talo ja varsinkin oleskelualue ulkona sijoittuu muuhun suuntaan. Ilmansuunnat on tietenkin myös hyvä ottaa huomioon. Itse emme ainakaan halua herätä ikkunoista tunkeutuvaan auringonvaloon ja toisaalta ilta-aurinko paistamassa sisään olohuoneen lähes neljään metriin ulottuvista ikkunoista ei oikein houkuttele. Eikä ole energiatehokastakaan, jos kesällä kuumenevia tiloja viilennetään jatkuvasti koneellisesti.

Tuumasta toimeen ja tontille ihmettelemään! Minulla lähestymistapana toimi vanha kunnon "kannon nokkaan istumaan"-menetelmä. "Millaisena haluan nähdä taloni, kun saavun pihaan, mitä haluan katsella maisemaikkunoista ja missä on kiva paikka terassille, jossa istuskella illalla saunan jälkeen."

Vastoin yleisiä "ohjeita", sisääntulo tulee jäämään länteen päin ja olohuone vastakkaiselle puolelle itään. Sauna ja sen terassi etelä/lounas-suuntaan ja makuuhuoneet pohjoiseen. Eniten tässä ratkaisussa pohdituttaa takapihan jääminen itään päin, mutta toisaalta rinteeseen viettävää tonttia pengertämällä myös ilta-aurinko saadaan paistamaan talon yli rinteeseen. Sieltäpä sitten löytyykin oiva paikka tuleville piharakennuksille eli grillikodalle, pihasaunalle ja aitalle.Keskiviikkona saadaan pari asiantuntijaa käymään tontilla,  joten katsotaan, millaisena he ajatusta pitävät.

Viime viikon aikana sähköyhtiö kävi kaivamassa jo sähkökaapelin maahan. Pikkujuttu, mutta ihanaa huomata, että jotain konkreettista on vihdoin tapahtunut! Tällä viikolla käydään myös keittiösuunnittelijan luona, jotta päästään hiomaan LVIS-suunnitelmia kuntoon.


Ja tälle muuten näyttää maaperä rakennuspaikalla:


Tällaista tällä kertaa, aurinkoista alkanutta viikkoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti